'El Llibre dels Repartiments'

'El Llibre dels Repartiments', és un dels documents més importants al voltant del Regne de Valéncia, tornarà a estar en València per primera volta des de 1930 entre els mesos d'abril i juny, com peça estrela d'una exposició que acollirà en este temps la Biblioteca Valencianau, segons va anunciar la Consellera de Cultura. La peça que es troba en l'Arxiu de la Corona d'Aragó en Barcelona ha sigut cedida pel Ministeri de Cultura.

El primer i segon volumen arrepleguen les donacions de propietats rústiques i urbanes de la Ciutat i térme de València como de tot el Regne. Unes 3.200 registres de donacions, en el tercer volumen estan arreplegats els edificis de la Ciutat de València, amb l'indicació del antic propietari i del beneficiari de la donació.
Quant es va crear estos documents foren creats com quaderns solts de paper, els quals al segle XVIII foren enquadernats en tres volumens per a favorir la seua conservació. Junt amb el 'Llibre del Repartiment' s'expondran uns 34 pergamins de l'época de Jaume I que també va a ceder l'Arxiu de la Corona de Aragó, més altres 30 pergamins de l'Arxiu de la Catedral de València. Tot estarà acompanyat d'una exposició bibliogràfica relacionada amb el 'Llibre del Repartiment'. L'exposició al voltant del 'Llibre del Repartiment' en València estarà dirigida pel profesor de l'Universitat de València, Ramon Ferrer, junt amb els técnics de la Direcció General del Llibre, Arxius i Bibliotequess, concretament els Arxius del Regne de València, i de la Biblioteca Valenciana.