JAUME I EL REI VALENCIÀ, 1208-2008

El pròxim 2 de febrer els antics territoris peninsulars que formarem la Corona d'Aragó estem de celebracions, és complirà el 800 aniversarí del naiximent del rei més conegut i simbol de la història del Poble Valencià, Jaume I.
En estos díes que tant s'ha parlat pel canvi de nom que el CVC ha proposat per a la plaça de l'Ajuntament, i que nosaltres hem recolzat volem també fer una crída a tots els moviments valencianistes que veuen en esta proposta un intent de tornar a parlar de "invassions de pobles veïns".

Ningú dels reis del Regne de València, han fet res per la gràcia de Déu, Jaume I tingurerem que pagar una gran quantitat de diners per a que aplicara els Furs de València a gran part del Regne, i que jurara respectar-ho, Pere IV va concedir el blau de la Real Senyera, i las dos "L" al Cap i Casal per la resistència contra Pere de Castella, Alfons V el Màgnanim va portar el sant calze i la majoria de joïes de la Corona d'Aragó, per el deute que tenia el rei amb els diners concedits per les Corts, per a financiar campanyes bèliques.

Un darrere l'altre, però sempre els valencians hem tingut que fer-nos respetcar possant diners o lluitant, la gran diferència es que Jaume I va voler que el nou territori conquerit fora independent amb lleis pròpies, garantia del poble que erem i que som, Jaume I es va establir a València, i els nous reis seríen valencians com Pere III El Gran.
El final dels seus díes fou en Alzira camí cap a València, i durant els tres primers anys estigué sobterrat a la Seu Valentina, no va elegir cap altre territori si no el nostre.

Per tant els valencians tenim que unir-nos per a reclamar la figura del Rei Jaume I, que és compartit amb altres territoris, però que som justament els valencians els que podem dir que hem tingut el rei mes valencià de tots.

Luis Ramirez President Acció pel Patrimoni Valencià