MANIFEST PRO CREACIÓ DEL MUSEU DE LA CARTOIXA DE VALLDECRIST

Els sotasignants, especialistes en les cartoixes valencianes, espanyoles i europees, després de veure l’esperançador procés de recuperació iniciat en la cartoixa de Valldecrist (especialment en la seua església major), i tot el conjunt d’iniciatives (celebracions, congressos, publicacions, etc.) esdevingudes arran del Congrés Internacional sobre les Cartoixes Valencianes de 2003, vertader punt d’inflexió en la presa de consciència col·lectiva sobre la importància de recuperar aquest dissortat cenobi, volem manifestar que:
1. Amb la compra de la zona privada de la cartoixa (l’edifici destinat a hostatgeria-fusteria-ferreria i tots els horts circumdants) per part de la Diputació de Castelló en desembre del 2009, tota la cartoixa passa a ser de domini públic, el que permet a partir d’ara dissenyar propostes globals per a visitar i tematitzar tot el conjunt monàstic.
2. El 12 de gener del 2007 la cartoixa de Valldecrist fou declarada Bé d’Interés Cultural (BIC) del poble valencià, adquirint les seues ruïnes amb aquesta distinció la màxima protecció i valor per part de la Generalitat Valenciana, distinció que cal fer extensible a més de les ruïnes in situ també a totes les peces exhumades en les distintes campanyes d’excavacions arqueològiques dutes a terme dins del recinte monàstic.
3. La dignificació i recuperació de la cartoixa de Valldecrist implica no sols poder visitar i apreciar les seues venerables ruïnes (in situ) en perfectes condicions de forma comprensible i pedagògica, sinó també els fragments i parts d’aquestes ruïnes separades del conjunt monàstic, magatzemades en un local del municipi d’Altura, i inaccesibles al públic en general.
4. La forma més pròpia de conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de mostrar actituds de respecte i de defensa del patrimoni artístic com a senya d’identitat d’un poble és predicant amb l’exemple preocupant-se no sols per la part més monumental i grandiosa d’un monument (el més evident i vistós, açò és, el conjunt monàstic d’Altura), sinó també pels seus elements i fragments més menuts i modests (les peces i objectes arqueològics de Valldecrist).
5. La creació del Museu de la Cartoixa i, per tant, l’exhibició i presentació pública de les peces arqueològiques no sols ajudarà a comprendre i apreciar millor al públic en general el que fou la cartoixa de Valldecrist, sinó que, a més, permetrà l’estudi en profunditat d’aquestes peces per part dels investigadors i especialistes, el que redundarà en la millor comprensió del cenobi.
6. Amb la creació del Museu de Valldecrist integrat per les peces i objectes arqueològics provinents del cenobi i l’existència de la Biblioteca i Arxiu de l’Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist ubicada també en Altura, aquest municipi remarcarà la seua condició de principal centre d’estudis de la Cartoixa de Valldecrist en particular, i de les cartoixes valencianes en general.
7. L’existència del Museu de la Cartoixa de Valldecrist reforçarà una ruta turístico-cultural per a la vila d’Altura que quedarà composta per la Cartoixa, el Museu i l’església parroquial, ruta que integrada en un àmbit comarcal amb la catedral de Sogorb i el seu centre històric, etc. esdevindrà més atractiva i diversa per al visitant.
Per tot açò, demanem a les autoritats del municipi d’Altura la creació del Museu de la Cartoixa de Valldecrist integrat per les peces i objectes arqueològics provinents del citat Monestir, situant-lo en un lloc apropiat i dotant-lo dels elements necessaris per al seu bon funcionament.